Ta en titt på energiförbrukningen hemma

Vi använder var och en mycket energi varje år för att hålla igång ett helt hushåll. Många av oss förbrukar dock mer än vår beskärda del och både för miljöns skull och vår egen plånbok kan det vara smart att ta sig en närmare titt på sin egen energiförbrukning.

Räkna ut förbrukningen

Det är svårt att säga exakt hur mycket man egentligen förbrukar då det är många olika faktorer som spelar en roll i detta. För att få en ganska grov men ändå rättvis visning på detta kan man använda energikalkylen som Energimyndigheten erbjuder. Variabler som inte finns med i kalkylen kan fortfarande spela betydelsefulla roller, men de flesta kommer att få en bra fingervisning.

Åtgärder för att spara energi

Båda stora och små förändringar kan ge bra resultat när det kommer till energibesparing. Här tittar vi lite snabbt på ett antal kloka val man kan göra:

  • Satsa på solel – När man tittar på alternativ elproduktion har solel blivit allt mer populärt. De kan ge en effekt på omkring 1 000 kWh per kvm per år och därmed generera en inte obetydlig del av årsförbrukningen.
  • Spara på uppvärmningen – Byt ut gamla fönster till moderna treglasfönster. Täta fönster och dörrar ordentligt. Undvik att täcka för elementen. Sänk temperaturen inomhus en eller två grader.
  • Använd mindre varmvatten – Välj snålspolande kranar och dusch för att minska vattenförbrukningen med omkring 40 %. Handdiska inte under rinnande vatten utan använd en diskpropp istället.
  • Tänk på belysningen – Håll inte lampor tänd i onödan. Välj lysrörsarmaturer där det är lämpligt. Dimmra ljuset i fler rum. Använd skymningssensor för utebelysning.
  • Vid användning av hemelektronik – Köp energieffektiva elektronikprylar i större utsträckning. Stäng av elektroniken istället för att bara låta dem gå in i viloläge.