Miljötänk för hela familjen

Miljötänk för hela familjen innebär att man tar hänsyn till hur ens handlingar påverkar miljön och försöker göra val som är bättre för miljön, både inom och utanför hemmet. Det kan innebära att man väljer ekologiska produkter, sparar energi och vatten, minskar avfall och reser med kollektivtrafik eller cykel istället för bil.

Det är viktigt för att bidra till ett hållbart samhälle och sätta ett bra exempel för barnen. Det finns många saker man kan göra för att bidra till en mer hållbar familjemiljö. Här är några exempel:

 1. Minska matavfall genom att planera matinköpen och använda upp all mat som köps.

 2. Använd energieffektiva apparater och ljuskällor, och stäng av elektronisk utrustning när den inte används.

 3. Minimera användningen av engångsartiklar som plastbestick och tallrikar.

 4. Använd miljövänliga rengöringsmedel och tvättmedel.

 5. Plant träd och grönsaker i trädgården eller på en balkong.

 6. Åk kollektivt, cykla eller gå istället för att köra bil.

 7. Se till att sortera och återvinna avfall på rätt sätt.

 8. Förbättra din medvetenhet om miljöfrågor och lär barnen om deras roll i att skapa en hållbar framtid.

Här får ni lite mer information om vad man kan göra för att bidra till en hållbar miljö:

 1. Köp ekologiska och lokala produkter: genom att välja ekologiska och lokala produkter, bidrar man till att minska utsläppen av koldioxid och andra skadliga ämnen, samtidigt som man stöttar lokala producenter.

 2. Spara energi och vatten: genom att minska energiförbrukningen och vattenförbrukningen i hemmet, kan man bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och bidra till att bevara vattenresurser.

 3. Minska avfallet: genom att minska mängden avfall som skapas i hemmet, kan man bidra till att minska utsläppen av skadliga ämnen och bevara naturresurser.

 4. Använd miljövänliga produkter: genom att använda miljövänliga produkter som rengöringsmedel, tvättmedel och kosmetika, kan man bidra till att minska utsläppen av skadliga ämnen och bevara vatten- och luftkvaliteten.

 5. Cykel eller gå istället för att köra bil : genom att välja att cykla eller gå istället för att köra bil, kan man bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och förbättra luftkvaliteten.

 6. Lär barnen om hållbarhet: genom att lära barnen om hållbarhet och deras roll i att skapa en hållbar framtid, kan man bidra till att skapa en mer medveten och hållbar generation.

 7. Använd återvunna material: användning av återvunna material kan bidra till att minska användningen av naturresurser och minskar avfall.

 8. Delta i lokala miljöprojekt: delta i lokala miljöprojekt och hållbarhetsinitiativ kan bidra till att göra din omgivning mer hållbar och ge en möjlighet att träffa likasinnade personer.